Dag van de Verpleging

Dag van de Verpleging
25-05-2022

Op 12 mei 2022 stonden wij stil bij dag van verpleging; deze wordt elk jaar herdacht. De dag der verpleging werd in 1965 ingevoerd door de Internationale Raad voor Verpleging (International Council of Nurses, ICN). Deze dag werd in januari 1974 op de geboortedag van Florence Nightingale gekozen tot de Dag van de Verpleging.

Florence Nightingale is geboren op 12 mei 1820 en was een Britse verpleegster, pionier en grondlegger van de moderne verpleging. Haar levensdoel was het verplegen van zieken en gewonden. Na terugkeer in 1856 in Engeland richtte zij een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen, de eerste opleiding op het gebied van verpleging. In 1907 kreeg Florence Nightingale als eerste vrouw de Order of Merit, een hoog koninklijk onderscheid.

In Suriname hebben wij ook stil gestaan bij deze dag bij de dag. Het thema van dit jaar was:

A Voice to Lead – Invest in nursing and respect rights to secure global health.

Fernandes Autohandel N.V. heeft het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) op, de afdeling Cardiologie ondersteund om deze dag tot een speciale te maken. Wij zijn alle medische specialisten dankbaar voor het werk dat zij dagelijks verrichten.