Volkswagen eT De bestelwagen opnieuw uitgevonden

Transporter Et 1

Volkswagen Research heeft samen met de Deutsche Post AG en de Kunstuniversiteit van Braunschweig de spiksplinternieuwe Volkswagen eT! ontwikkeld. De Volkswagen eT! is een compacte, elektrisch aangedreven bestelwagen met semiautomatische rijfuncties en belichaamt een compleet nieuw voertuigconcept dat uitermate geschikt is voor het afleveren van goederen, post en pakketjes.

Goede ideeën starten bij de klant
De eerste stap bij de ontwikkeling van de Volkswagen eT! was een analyse van de huidige logistieke processen en wensen van Volkswagen klanten. Hieruit kwamen een aantal ideeën voort ten aanzien van de manier waarop bestelwagens zich in de toekomst verder zouden kunnen ontwikkelen. De nadruk binnen deze idee lag op lokaal emissievrije aandrijving, het beperkte ruimteaanbod in stedelijke gebieden, semiautomatische rijfuncties die de bestuurder ondersteunen en zijn of haar werkprocessen vereenvoudigen en de integratie van nieuwe communicatiemogelijkheden.

Lokaal emissievrij
De Volkswagen eT! is volledig elektrisch aangedreven. Het voertuig maakt gebruik van elektromotoren die in de wielen geïntegreerd zijn en is lokaal emissievrij. Bij het gebruik van elektriciteit uit een volledig hernieuwbare bron, zoals zonne-energie is het voertuig zelfs helemaal emissievrij. De Volkswagen eT! is eenvoudig te manoeuvreren en heeft een ruim en praktisch laadcompartiment. Vanwege het duurzame en vooruitziende karakter werd de ontwikkeling van de Volkswagen eT! ondersteund door het Duitse Ministerie van Milieu, Natuurbehoud & Nucleaire veiligheid.

Semiautomatisch rijden
De Volkswagen eT! kan onder bepaalde omstandigheden semiautomatisch functioneren. De semiautomatische functies hebben als doel om:

  • Het werk van koeriers, postbezorgers en andere personen die veelal goederen vervoeren eenvoudiger en veiliger te maken;
  • Logistieke processen te optimaliseren en
  • De levertijd van de goederen, post of pakketten die bezorgd dienen te worden te verkorten.

Transporter _et _binnenwerk 2

De Volkswagen eT! kan de bestuurder van huis tot huis volgen (‘Follow Me’) en kan op commando zelfs naar de bestuurder terugkeren (‘Come To Me’). Dit alles zonder dat er iemand achter het stuur van de auto zit. De bestuurder kan de Volkswagen eT! desgewenst vanaf de passagiersstoel bedienen door middel van de zogenaamde ‘Drive Stick’. Deze functionaliteit is vooral hanig omdat post en pakketjes doorgaans door koeriers of postbezorgers aan de passagierszijde worden afgegeven. Dankzij de elektrische schuifdeur en de compacte ‘staande’ zitplaats aan de passagierszijde is de in-/uitstap optimaal en kan de bestuurder snel bij zijn of haar poststukken. Bovendien is het hierdoor verleden tijd om onnodig om de auto heen te lopen.

Het vervolg
De Volkswagen eT! is, zoals hij nu gepresenteerd is, vooral geschikt voor post- en koeriersbedrijven. Het studiemodel wordt binnenkort onderworpen aan praktijktesten en wordt aan de hand daarvan verder geanalyseerd. Andere toepassingen voor de Volkswagen eT! zijn uiteraard ook mogelijk. Deze worden op het moment ook onderzocht.

Bron: http://www.vwbedrijfswagens.nl/over-volkswagen/algemeen/techniek-en-innovatie