DSC_5528

Geschiedenis

De Fernandes Autohandel heeft haar oorsprong in het jaar 1953, wanneer aan de Klipstenenstraat de nieuwe onderneming, toen onder de naam ‘Technische Zaken’, wordt geopend. Het assortiment bestond toen voornamelijk uit Fargo trucks, auto’s, bromfietsen, fietsen, auto- en truck onderdelen en buitenboordmotoren. De eerste auto die aan de man wordt gebracht is een Plymouth. Naast deze en de Fargo trucks, zijn in de eerste jaren ook andere Amerikaanse merken zoals Chrysler, Buick en Pontiac in trek. Afwisselend zijn ook de merken Simca, Landrover, Peugeot en Triumph in de showroom uitgestald. Pas na de jaren zestig komen Japanse merken op het toneel.

CERTIFICAAT Aangepast

 

In 1963 krijgt Fernandes het agentschap voor Isuzu. Na aanvankelijk een voorzichtig inkoopbeleid te hanteren, groeit de afzet in daaropvolgende jaren gestaag en geleidelijk aan wordt het oude straatbeeld van de Mercedes bussen volledig overgenomen door Isuzu bussen afkomstig van Fernandes. In 1970 wint medewerker Giersthove als topverkoper van Fernandes Autohandel, de Isuzu prijs voor beste regionale verkoper. In 1971 verkoopt het bedrijf in totaal 1000 auto’s.

De jaren tachtig kenmerken zich door de sterk afgenomen creditwaardigheid van Suriname en een gebrek aan vreemde valuta, hetgeen gepaard gaat met grote beperkingen voor handelsbedrijven in Suriname. Samen met andere afdelingen van Fernandes wordt in deze periode ook de showroom gesloten.  Eind jaren tachtig komt hier eindelijk verandering in wanneer de overheid een lening krijgt van Japan en middels een kredietlijn, via Fernandes, Isuzu voertuigen laat kopen ten behoeve van de productiesector. In 1988 levert Fernandes weer Isuzu voertuigen aan de bussector, het politie apparaat en twee jaar later ook aan de privésector en de landbouwsector. Op de viering het 25-jarig jubileum van de samenwerking tussen Fernandes en Isuzu (1963-1988), had Fernandes al meer dan 5500 Isuzu voertuigen aangekocht.

In 1997 voegt Fernandes Autohandel de Honda All Terrain Vehicles (ATV’s) toe aan haar assortiment. Vooral bij klanten in de mijnbouw, die hiermee de reistijd over moeilijk begaanbare terreinen in het binnenland aanzienlijk kunnen verkorten, slaan de ATV’s goed aan. De jaren negentig kenmerken zich ook door de introductie van computer bestuurde systemen, zoals brandstofinspuitsystemen, wat voor vele technische medewerkers betekent dat zij nieuwe trainingen moeten volgen. Daarnaast start Fernandes in de jaren negentig ook als eerste bedrijf in Suriname met het concept van leasen. Het eerste leasecontract is met de Suralco, maar al gauw volgen ook contracten met de EBS, SWM, Staatsolie en VSH.

In het nieuwe millennium richt Fernandes zich alsnog voornamelijk op de verkoop van voertuigen aan bedrijven. In 2006 brengt de autohandel maandelijks een hele container met Honda ATV’s binnen en in 2007 ontvangt het bedrijf van Isuzu het ‘Number 1 share in Truck Market in Suriname award’. Ook het ‘Honda Challenging Spirit award’ wordt haar toegekend. Desondanks wordt het jaar 2007 met verlies afgesloten en in 2008 vind er binnen het bedrijf een grondige reorganisatie plaats. Er komt onder andere een nieuwe directeur, het management en het informatie systeem worden gemoderniseerd, de winkel opent voortaan ook op de zaterdag haar deuren en in februari van 2009 mag Fernandes Autohandel haar ISO-9001:2000 certificaat in ontvangst nemen. 

Launch Mahindra Nickerie 5 Bewerkt

In 2010 maakt Fernandes Autohandel op de landbouwbeurs positieve indruk met de Mahindra Tractor en dat jaar wordt ook de terugkeer van het merk Volkswagen aangekondigd. De Honda ATV’s blijven in de komende jaren goed verkopen en ook de Isuzu D-MAX blijft bij de Surinaamse bedrijven in trek. De D-MAX maakt trouwens in achtereenvolgende jaren steeds een goede beurt tijdens de razend populaire Savanne Rally. Fernandes Autohandel ontvangt in 2012 voor de derde keer het Isuzu Award voor de beste verkopen in de regio. Uitstekende relaties met Surinaamse klanten uit het bedrijfsleven zoals Telesur en de EBS en ook met de Politie, zijn mede verantwoordelijk voor deze successen.

In 2012 introduceert Fernandes Autohandel de nieuwe Honda Super CR-V en in dit zelfde jaar vind ook de presentatie plaats van de Honda scooter. Bij de autohandel vinden er in 2013 enkele grote veranderingen plaats. Een van de meest ingrijpende daarvan is de volledige renovatie van de showroom die medio 2014 afgerond zal zijn, op tijd voor de (her)introductie van het nieuwe merk in het Fernandes assortiment: Volkswagen.

Ook een ingrijpende renovatie vond plaats in de Isuzu, Honda, Subaru showroom in 2016.Tijdens de Savanna Rally 2017 waar Fernandes Autohandel hoofdsponsor van was, is het allernieuwste model van de Isuzu D-Max geïntroduceerd.